Bardzo lubimy tarty i dość często gościły one w naszym menu ale niestety do
czasu … Odkąd okazało się że mój syn nie toleruje glutenu i mleka mieliśmy
pewną przerwę. Ale jak długo można żyć bez tarty??? Szukałam
i próbowałam różnych wersji ale moim zdaniem mąka gryczana na wytrawną tartę bezglutenową
nadaje się najlepiej. W niczym nie ustępuje ona miejsca wersji tradycyjnej, na
którą przepis znajdziecie tutaj. Wypróbujcie :)
Składniki potrzebne do przygotowania bezglutenowej i bezlaktozowej tarty
z porami:
Ciasto:
- 300g mąki gryczanej,
- 100g zimnego masła bez laktozy,
- 2 jajka,
- łyżka śmietany roślinnej,
- szczypta soli.
Nadzienie:
- 2 dość duże pory,
- 200g wędzonego i parzonego boczku,
- 200ml śmietany roślinnej,
- 2 jajka,
- gałka muszkatołowa,
- pieprz i sól do smaku,
Sposób przygotowania bezglutenowej i
bezlaktozowej tarty z porami:
Rozgrzewam piekarnik do temperatury 180oC.
Mąkę wsypuję do miski i dodaję masło utarte na tarce o grubych oczkach,
jajka i śmietanę oraz sól i zagniatam w ciasto, którym wylepiam
foremkę na tartę. Spód ciasta nakłuwam dość gęsto widelcem żeby ciasto się nie
wybrzuszyło i wkładam rozgrzanego
piekarnika na około 20 minut.
Pory kroję wzdłuż na pół a następnie w półplasterki o grubości
około 3mm, boczek kroję w kostkę.
Smażę boczek na patelni aż się zarumieni i wytopi, następnie dodaję
pory i smażę aż zmiękną.
Smażone pory z boczkiem |
Wylewam do miski śmietanę roślinną, dodaję jajka roztrzepuję na jednolitą
masę, doprawiam gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Wykładam pory z boczkiem na podpieczony spód tarty
Całość zalewam
masą śmietanowo - jajeczną i zapiekam przez około 40 minut.
Bezglutenowa i bezlaktozowa tarta z porami gotowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz