piątek, 16 marca 2018

Bezglutenowe ciastka imbirowe


ciastka imbirowe
Bezglutenowe ciastka imbirowe
Ciastka imbirowe goszczą na naszym stole już od dawna. Są lekko pikantne i dlatego właśnie tak bardzo je lubię. Dziś przedstawię wam wersje bez glutenu i bez jajka – bez glutenu, bo mój syn go nie toleruje a bez jajka, bo akurat nie miałam jajek ;) Okazuje się, że 1 jajko można zastąpić miksując łyżkę nasion chia z 1/3 szklanki wody. Jajka zużyłam robiąc bezglutenowe brownie z malinami, na które przepis już wkrótce :) Chia miałam w domu, wodę też miałam więc lenistwo wygrało. W sumie to nawet jest zdrowsza wersja i chyba zacznę ją stosować, bo jeśli chodzi o smak, to nie ma różnicy, nadal są tak samo pyszne :)
Wersję z glutenem znajdziecie tutaj.

Składniki potrzebne do przygotowania bezglutenowych ciastek imbirowych:
  • 100g miękkiego masła,
  • 150g cukru,
  • łyżka płynnego miodu,
  • 1 łyżka nasion chia,
  • 1/3 szklanki wody,
  • 150g mąki owsianej,
  • 50g mąki lnianej,
  • 50g mąki kokosowej,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżeczki imbiru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania bezglutenowych ciastek imbirowych:

Nasiona chia miksuję z 1/3 szklanki wody i odstawiam.
Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem i miodem na jednolitą masę. Dodaję zmiksowane chia i dalej ucieram. Po chwili dodaję wszystkie pozostałe składniki i dalej miksuję aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno być dość gęste i mieć konsystencję podobną do ciastoliny. Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczam je zwilżonym spodem szklanki. 
 
Bezglutenowe ciastka imbirowe
Bezglutenowe ciastka imbirowe - sposób przygotowania
Piekę w rozgrzanym do 180oC piekarniku (opcja z termoobiegiem) przez około 15 minut aż ciasteczka się lekko zarumienią. Po upieczeniu studzę na kratce.

Bezglutenowe ciastka imbirowe gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku