poniedziałek, 2 września 2013

Zupa węgierska

Zupa węgierska
Zupa węgierska
Zupę węgierską z tego przepisu robię już od wielu lat – jest to jedna z moich ulubionych zup. W smaku nieco podobna do lecza, ma intensywny paprykowo - pomidorowy smak złamany nutą kminku. Zupę trzeba przygotowywać ściśle według przepisu, kiedyś idąc na skróty pominęłam podsmażanie ziemniaków i smak nie był już niestety taki sam. 
Wypróbujcie :)



Przepis pochodzi z książki „Kuchnia Polska. Przepisy dawne i nowe”

Składniki potrzebne do przygotowania zupy węgierskiej:
  • 25 dag dobrej kiełbasy,
  • ¾ l bulionu,
  • 30 dag ziemniaków,
  • 2 czerwone papryki,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • olej do smażenia,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • ½ łyżeczki kminku,
  • ½ łyżeczki majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kwaśna śmietana oraz posiekana natka pietruszko – opcjonalnie.

Sposób przygotowania zupy węgierskiej:

Cebulę i ziemniaki obieram i kroję w kostkę.

Paprykę płuczę, pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w kostkę, kiełbasę również kroję w kostkę.

Kiełbasę podsmażam na niewielkiej ilości oleju, gdy jest już lekko zarumieniona dodaję cebulę i czekam aż się zeszkli. Następnie dodaję pokrojone ziemniaki oraz paprykę i wszystko podsmażam przez około 15 minut, mieszając od czasu do czasu.

Podsmażone składniki przekładam do gotującego się bulionu, dodaję koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i gotuję aż ziemniaki staną się miękkie.

Gorącą zupę wylewam na talerze. Można dodać wtedy po łyżeczce śmietany oraz całość oprószyć posiekaną natka pietruszki.

Zupa węgierska gotowa.



SMACZNEGO :)

2 komentarze:

  1. Wczoraj królowała na stole, zupka pyszna wszyscy jedli że na dokładkę zabrakło. Super przepisy już z kilku skorzystałam:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku